Temat: Zakupy i usługi

Przeczytaj poniższy tekst. Z podanych odpowiedzi wybierz właściwą, aby otrzymać logiczny i gramatycznie poprawny tekst. Zaznacz jedną z czterech możliwości.

Internet shopping

The increasing availability of the Internet means that it’s now even easier to shop without (1) ……………… your home. As a consumer you should take care of what you buy and how you pay for ­goods and services.

The company
Before buying anything on the web you should know who you’re dealing with. Never rely on just an e-mail address. Who (2) ……………………..… the company? Has the website (3) ………………… contact information, such as the physical address of the business, phone and fax numbers? This is important if something goes wrong, for example, if your package doesn’t arrive or your credit card is (4) ……………………………..… incorrectly.

Order
Make sure the goods or services you are buying have been clearly described and they suit your needs. Confirm this with the business (e.g. by e-mail or phone). Once you know the final cost it is useful to get confirmation of your order before agreeing to pay. Make sure you print out any form you have (5) ……………………………………… and keep copies of any e-mail correspondence. It’s a good idea to print out pages from the website as a record of the offer you have accepted. This is important if the business denies (6) …………………………..… promises to you. Remember, websites change regularly, and even disappear completely. You want to be able to prove the terms of your contract with the business. You should also clarify an expected delivery date so that you know when to start chasing it up if it hasn’t arrived.

Prices
It is important that you know the final cost. Clarify that delivery and (7) ………………… costs have been included and check there are no ongoing fees. Check if there any applicable taxes or import duties. All these hidden costs can (8) …………………… the price of the goods or service. You should also clarify the currency – for example an Australian company might list prices in US dollars.

Payment
You need to satisfy yourself that any online payment by credit card is secure. Many online payment systems use secure sockets layer (SSL). The site should tell you that you are entering a secure online environment before you start to provide your credit card details. Usually an unbroken key or lock will appear in the bottom of your browser window to (9) ………………….…… you are sending information via a secure connection, or the web address will begin with https//: The “s” stands for “secure”. Always read your bank (10) ……………………………………………… carefully if you purchase something on the Internet.

Privacy
Many websites have privacy policies stating how they will deal with personal information. It’s important that you read these policies as your name could end up on mailing lists that receive (11) …………………..…… e-mail from online marketers. You should never be asked to tell anyone your card’s PIN number – even if they claim to be from your bank or the police. Never send your PIN number to anyone over the Internet.

If something goes wrong
If you buy goods on the Internet, you still have the same rights as if you (12) ……………………..…… on the high street, in relation to faulty or poorly described goods. As the chance that the product will not (13) …………………….…your expectations is bigger than in the case of traditional shopping, you must know in advance the company’s exchange, refund and warranty policies. These will give you details of how the company deals with its customers. They need to be read carefully in case there are things you were (14) ……………………………, for instance, what happens if the chosen product is unavailable or if it doesn’t (15) ………….… the photograph.
Enjoy the flexibility e-shopping gives you, but be sensible and know the risks.

 

1 a) leaving b) left c) abandoning d) abandonment

2 a) sets b) joins c) runs d) guides

3 a) delivered b) handled c) provided d) subverted

4 a) charged b) paid c) spent d) accounted

5 a) written down b) filled up c) written out d) filled in

6 a) to make b) to have made c) making d) having made

7 a) struggling b) handling c) giving d) turning

8 a) get on b) push up c) take on d) put up

9 a) suggest b) advice c) indicate d) notice

10 a) sentences b) accounts c) statements d) deals

11 a) unsolicited b) unlike c) unpaid d) unscheduled

12 a) are shopping b) will be shopping c) were shopping d) could be shopping

13 a) live up to b) make up for c) catch up with d) meet up to

14 a) unconscious of b) unaware of c) conscious about d) aware of

15 a) fit b) suit c) match d) look

Odpowiedzi
1 a), 2 c), 3 c), 4 a), 5 d), 6 d), 7 b), 8 b), 9 c), 10 c), 11 a), 12 c), 13 a), 14 b), 15 c).