I. Uzupełnij poniższe zdania jedną z czterech podanych możliwości. Istnieje tylko jedno poprawne rozwiązanie, które należy zakreślić kółkiem.

1. Do not ………………………. till tomorrow what you can do today.

A. take off
B. put off
C. put on
D. take on

2. When I was younger, I was used ………………………. early.

A. to get up
B. getting up
C. get up
D. to getting up

3. I can’t imagine him ………………………. these shoes.

A. wear
B. to wear
C. to wearing
D. wearing

4. Neither John nor Susan ……………. happy about the situation.

A. were
B. are
C. was
D. have been

5. It’s high time I ……………. a car.

A. to buy
B. buy
C. bought
D. will buy

6. If we run fast, we’ll be able to ……………. with him.

A. make up
B. catch up
C. do up
D. take up

7. He got a job and finally succeeded ……………. all his debts.

A. to pay back
B. paying back
C. pay back
D. in paying back

8. Peter hasn’t won the game and ……………. I.

A. neither have
B. so have
C. either has
D. either have

9. I’m afraid ……………. him.

A. to interrupt
B. interrupting
C. interrupt
D. of interrupting

10. Jim has ……………. the page to pieces.

A. tore
B. tored
C. tom
D. teared

II. Od słów w nawiasach utwórz inne słowo i uzupełnij nim podane zdanie.

1. My friend has a large   of African stamps. (COLLECT)
2. His mysterious   in 1894 remained unexplained. (APPEAR)
3. The   of life on the Moon has been proven. (POSSIBLE)
4. What fis the  of the Thames? (LONG)
5. There is only one  to this equation. (SOLUTION)
6. Seven  took part in the race. (COMPETE)
7. This story isn’t real, it is completely (IMAGINE)
8. The rate of  in the country has ńsen by 2%. (EMPLOY)
9. I don’t give you my  for leaving. (PERMIT)
10. The book on genetics I’ve read was very (INFORM)

III. Uzupełnij rozpoczęte zdania tak, by znaczyły to samo, co poprzedzające je przykłady.

1. After his trip to China, he returned to Brazil.
After he ………………………………………………………

2. I’m so sorry I didn’t come and visit you last Sunday.
I wish ………………………………………………………

3. It seems that he has finished the article on time.
He seems ………………………………………………………

4. You must tell me all the truth.
I demand ………………………………………………………

5. Ask Peter to do his homework.
Make ………………………………………………………

6. The test was too easy for the students.
The test wasn’t ………………………………………………………

7. It wasn’t necessary for you to wash the dishes.
You ………………………………………………………

8. I think it would be better if you did it yourself.
I’d rather ………………………………………………………

9. „You must not eat anything!” – said the doctor.
The doctor said ………………………………………………………

10. If you don’t give up smoking, you’ll get Jung cancer.
Unless ………………………………………………………

IV. W każdym ze zdań jedno słowo zostało niewłaściwie użyte. Podkreśl to słowo.

I. All day yesterday I was reading a book, what I enjoyed immensely.
2. Peter isn’t thirsty and Lucy isn’t neither.
3. If I were you I won’t go to that party.
4. We stopped in the street as soon as we saw ourselves.
5. Can you tell me more about a movie you saw yesterday at the Palace Cinema?
6. The more longer you beg him, the nicer he gets.
7. No sooner have they turned up than the party started.
8. According to this what they said, we have to take another exam.
9. The Fifth Avenue is a street in New York.
10. He always smiles very friendly at me.

V. Do każdego z podanych przykładów dopisz zdanie jak najbardziej zbliżone pod względem treści, wykorzystując podane w nawiasie słowo bez zmiany jego formy.

1. It is senseless to try to convince him. (USE)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

2. I’m almost sure it was Betty who did it. (MUST)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

3. What a pity we didn’t see that exhibition. (WISH)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

4. This painting would costs about $1,000. (WORTH)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

5. He is too good at chess to play with me. (ENOUGH) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

6. I have to make the decision before Christmas. (MIND) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

7. He is considered to be a class genius. (REGARDED) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

8. We cannot do anything about the delay. (THERE) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

9. It isn’t probable that he will get this job. (LIKELY) ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

10. 1 don’t like people asking me silly questions. (BEING)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

VI. Uzupełnij poniższy tekst, wstawiając w każdą lukę jedno z czterech podanych wyrażeń. Tylko jedna odpowiedź jest poprawna.

1. Once upon     1      time there was a lfittle girl. Her name was Liltle Red Riding Hood. 2 beautiful summer morning, her mother   3   her that her grandmother 4  ill and gave her a basket with 5 wine and cake to carry to the 6  cottage. The grandma liued on  7   side of a big forest so the mother asked the girl 8  very careful and 9    stop on the way.
Linie Red Riding Hood took the basket and set   10   As she was walking  11  the forest, a big bad wolf jumped 12  a bush. But the brave girl took   13   a gun from her pocket and killed the wolf. Then she went on  14   the grandmother’s cottage, where she arrived  15  and sound.

1. A. a; B. the; C. one; D. once
2. A. On; B. One; C. Once; D. A
3. A. said; B. talked; C. told; D. asked
4. A. had fell B. fell; C. fallen; D. had fallen
5. A. the; B. a; C. more; D. some
6. A. grandmother; B.grandmothers; C. grandmothers’; D. grandmother’s
7. A. another; B. the other; C. other; D. an other
8. A. to be; B. be; C. being; D. to being
9. A. to not; B. not to; C. be not; D. not
10. A. up; B. down; C. on; D. off
11. A. though; B. over; C. through; D. on
12. A. out behind; B. from behind; C. out behind; D. out from behind
13: A. off; B. out; C. up; D. in
14. A. towards; B. into; C. from; D. across
15. A. happy B. safe; C. whole D. all

VII. Uzupełnij każdą lukę w poniższym tekście jednym słowem.

Irmagine 1  happened to me yesterday. I went 2  dinner to a nearby restaurant and 3  soon as I came  4  I took 5 my coat and
hung it 6  the coat hanger. After wards, I sat 7  8 a table and ordered my dinner. Then, when my delicious meal was 9  I got
10  walked 11  to the coat hanger but my coat wasn’t there. I looked 12  it all 13 the place but it was simply gone! Someone else must have picked it 14  because there was another coat left. I had no choice but to put it 15  and leave!

VIII. Przeczytaj poniższy tekst i odpowiedz na pytania, zakreślając tylko jedną z czterech możliwych odpowiedzi.

The Hatter was the first to break the silence. „What day of the month is it?” he said, turning to Alice: he had taken his watch out of his pocket, and was looking at it uneasily, shaking it every now and then, and holding it to his ear.
Alice considered a little and then said „The fourth.”
„Two days wrong!” sighed the Hatter. „I told you butter wouldn’t suit the works!” he added, looking angrily at the March Hare.
„It was the best butter,” the March Hare meekly replied.
„Yes, but some crumbs must have got in as well,” the Flatter grumbled: „you shouldn’t have put it in with the bread-knife.”
The March Hare took the watch and looked at it gloomily: then he dipped it into his cup of tea, and looked at it agam: but he could think of nothing better to say than his first remark, „It was the best butter, you know.”
Alice had been looking over his shoulder with some curiosity. „What a funny watch!” she remarked. „It tells the day of the month and doesn’t tell what o’clock it is!”
„Why should it?” muttered the Hatter. „Dces your watch tell you what year it is?”

(from Alice in Wonderland, by Lewis Carrol)

1. The watch wasn’t working because ……..

A. the March Hare hadn’t put butter into it;
B. some crumbs had got in with the butter;
C. the March Hare had opened it with the
bread-knife;
D. the March Hare had put it into a cup of tea.

2. It was ……..

A. the second day of the month;
B. the fourth day of the month;
C. the sixth day of the month;
D. Tuesday.

3. The watch told……..

A. the hour;
B. the day of the week;
C. the day of the month;
D. the year.

4. By dipping it in the cup of tea, the March Hare ……..

A. mended the watch:
B. destroyed the watch;
C. didn’t affect the watch;
D. melted the butter in the watch.

5. The March Hare……..

A. didn’t find any crumbs;
B. didn’t know what day of the month it was;
C. was two days late;
D. only knew the butter was of the best kind.

IX. Uzupełnij poniższy dialog.

– Oh, how nice seeing you, Mrs Smith! It’s ages since we last met. How are you?

– ……………………………………………………………………………………………………………….

– In France? Really? That must have been fantastic! How long did you stay?

– ……………………………………………………………………………………………………………….

– That’s great! At least you could have a rest for a fortnight!

– ……………………………………………………………………………………………………………….

– No, really?! Were the kids very ill?
– ……………………………………………………………………………………………………………….

– Oh, then it’s not that bad. My little Tom had a vary bad cold too but now he’s fine.

– ……………………………………………………………………………………………………………….

– Oh, of course. Anyway, I must be going too. Good bye, Mrs Smith. Lovely seeing you.

– ……………………………………………………………………………………………………………….

X. Napisz opowiadanie, wykorzystując wszystkie podane niżej słowa w tej właśnie kolejności.

Professor Higgins – arrive – airport – luggage – taxi – centre – hotel – book up – hour – jams – come – forget – wallet – telephone – friend – borrow – money

 

Poprawne odpowiedzi do testów:

I. 1B; 2D; 3D; 4C; 5C; 6B; 7D; 8A; 9A; 10C.

II.
1. collection;
2. disappearance;
3. impossibility;
4. length;
5. solution;
6. competitors;
7. imaginary;
8. unemployment;
9. permission;
10. informative.

111.
1. After he had gone to China, he returned to Brazil.;
2. I wish I had come and visited you last Sunday.;
3. He seems to have finished the article on time.;
4. I demand that you tell me all the truth.;
5. Make Peter do his homework.;
6. The test wasn’t difficult enough for the students.;
7. You needn’t have washed the dishes.;
8. I’d rather you did it yourself.;
9. The doctor sald I mustn’t eat anything.;
10. Unless you give up smoking, you’ll get Jung cancer.

IV. 1. what; 2. neither; 3. won’t; 4. ourselves; 5. a; 6. more; 7. have; 8. this; 9. the; 10. friendly.

V.
1. It is no use trying to convince him.;
2. Betty must have done it.;
3. I wish we had seen that exhibition.;
4. This painting is worth about $1,000.;
5. I’m not good enough at chess to-play with him.;
6. I have to make up my mind before Christmas.;
7. He is regarded as a class genius.;
8. There is nothing we can do about the delay.;
9. He isn’t Iikely to get this job.;
10. I don’t like being asked silly questions.

VI. l A; 2B; 3C; 4D; 5D; 6D; 7B; 8A; 9B; 10D; 11C; 12D; 13B; 14A; 15B.

VII. 1. what; 2. for; 3. as; 4. in; 5. off; 6. on; 7. down; 8. at; 9. over; 10. up; 11. up; 12. for; 13. over; 14. up; 15. on.

VIII. 1 B; 2B; 3C; 4C; 5D.

Testy IX i X są „otwarte”, więc możliwych jest wiele poprawnych odpowiedzi.