Breaking news
  • No posts where found

TESTY Z POLSKIEGO

Test przedmaturalny. Wiek XX

STEFAN ŻEROMSKI 1. Czyje losy uświadamiają Cezaremu Baryce okrucieństwo i tragizm rewolucji? A. ojca B. młodej Ormianki i matki C. własne D. przyjaciela 2. Tytuł powieści Przedwiośnie oznacza A. metaforę młodości i naiwności głównego bohatera B. metaforę sytuacji Polski tuż po odzyskaniu niepodległości C. nawiązanie do tytułów poszczególnych tomów Chłopów Władysława Reymonta D. czas, w którym rozgrywa się akcja powieści 3. Ostatnia część powieści nosi tytuł A. Szklane domy B. Wiatr od wschodu

TEST z lektur 10.

1.  Typ narracji zastosowanej w Zbrodni i karze, to: a) narracja auktorialna, b) narracja polifoniczna, c) narracja polimorficzna, d) żadna z powyższych. 1. Odpowiedź: a) Komentarz: Polifonizm to technika powieściowa nazwana przez rosyjskiego badacza – Michaiła Bachtina, a wynaleziona przez Dostojewskiego. Polega ona na tym, że zamiast dotychczasowego wszechwiedzącego narratora, który informował nas o poglądach i działaniach bohaterów, mamy opisane same te działania. Każdy bohater stanowi niezależny byt – sam przedstawia nam swoje

TEST z lektur 9.

1.  Które z poniższych tytułów to wyłącznie tomiki wierszy Leopolda Staffa? a) Sny o potędze, Uśmiechy godzin, Pieśń o skowronku, Wysokie drzewa b) Ptakom niebieskim, Sad rozstajny, Oczy otchłani, Szumiąca muszla c) Barwa miodu, Ptakom niebieskim, Studium przedmiotu, Martwa pogoda d) Wszystkie powyższe tytuły 1. Odpowiedź: a) Komentarz: Leopold Staff, jako poeta trzech pokoleń, był bardzo płodnym twórcą i lista jego tomików wierszy jest długa. Tym niemniej należy umieć je rozpoznać.

TEST z lektur 8.

1. Potop Henryka Sienkiewicza to: a) pierwsza część Trylogii b) środkowa część Trylogii c) czwarta część Trylogii d) inna nazwa Trylogii 1. Odpowiedź: b) Komentarz Nazwa trylogia określa po prostu każdy cykl literacki złożony z trzech utworów (może odnosić się również do filmu). Sienkiewicz napisał wielkie dzieło oparte na wydarzeniach w XVII-wiecznej Polsce, które miało służyć pokrzepieniu serc Polaków znękanych przez zaborców. Pierwsza część – Ogniem i mieczem – dotyczy

TEST z lektur 7.

1. Miejsca akcji Lalki to: a) Warszawa, Berlin, Moskwa b) tylko Warszawa c) Warszawa, Paryż i Zasławek d) Warszawa i podwarszawskie miejscowości 1. Odpowiedź: c) Komentarz: Zasadnicza akcja najsłynniejszej polskiej powieści pozytywistycznej rozgrywa się w Warszawie. Interesujący jest realizm w opisie miasta. Do dziś można odnaleźć konkretne adresy, pod którymi mieszkali bohaterowie powieści Prusa. W utworze mowa jest o wielu miejscach stolicy: Łazienkach, Powiślu, ulicach: Miodowej, Krakowskim Przedmieściu i wielu

TEST z lektur 6.

1. Którego historycznego wydarzenia dotyczy treść Kordiana? a) koronacji cara Mikołaja I b) powstania listopadowego c) powstania kościuszkowskiego d) III rozbioru Polski 1. Odpowiedź: a) Komentarz: To dość podchwytliwe pytanie, ponieważ Kordian został napisany przez Juliusza Słowackiego jako próba oceny powstania listopadowego i diagnoza jego klęski. Ale nie tego faktu dotyczy bezpośrednio treść utworu i nie o to wydarzenie w powyższym pytaniu chodzi, ale o koronację cara Mikołaja I na

TEST z lektur 5.

1. Dziady drezdeńskie to określenie na: a) II część Dziadów, b) III część Dziadów c) cały cykl d) nie ma takiego określenia 1. Odpowiedź: b) Komentarz III część Dziadów napisał Mickiewicz po upadku powstania listopadowego, gdy przebywał w Dreźnie – i stąd określenie tej części: Dziady drezdeńskie, w odróżnieniu od napisanych wcześniej części II i IV zwanych dziadami wileńsko-kowieńskimi. III część miała być między innymi próbą rehabilitacji pisarza za to, że nie

TEST z lektur 2.

1. Mistrzem Jana Kochanowskiego był: a) Homer b) Wergiliusz c) Arystoteles d) Horacy 1. Odpowiedź a) Komentarz Oczywiście mistrzem Jana z Czarnolasu był Horacy. Kochanowski nie tylko zaadaptował na polski grunt gatunek pieśni i parafrazował niektóre utwory Horacego, ale też był spadkobiercą jego poglądów na życie, będących swoistym połączeniem stoicyzmu, epikureizmu i zwyczajnej mądrości życiowej wypływającej z doświadczenia życiowego. 2. Carmina to po łacinie: a) poematy prozą b) treny c)

TEST z lektur 12.

1. Retrospekcja to nic innego jak: a) umiejętność wyciągania wniosków z wydarzeń z przeszłości, b) typ narracji, c) przedstawianie minionych zdarzeń w innym porządku niż chronologicznie, d) typ bohaterki zapatrzonej w przeszłość. Odpowiedź: c) Komentarz: Retrospekcja to technika pisarska, polegająca na przywoływaniu z punktu widzenia bohatera zdarzeń wcześniejszych od właściwego momentu rozpoczęcia się fabuły. Zaburza to linearność powieściowego (bo zwykle w powieściach retrospekcja jest stosowana) czasu, ale pozwala narratorowi zapoznać

TEST z lektur 13.

1. Które z poniższych tytułów to utwory Bolesława Leśmiana? a) Dziejba leśna, Klechdy polskie b) Klechdy sezamowe c) Zdziczenie obyczajów pośmiertnych d) Łąka, Przygody Sindbada Żeglarza 1. Odpowiedź: a), b), c), d) Komentarz: Jasne jest, że nie znacie wszystkich utworów wszystkich pisarzy – to jest po prostu niemożliwe. Dla pocieszenia dodam, że tak naprawdę nikt nie przeczytał wszystkiego. Należy jednak orientować się w tytułach dzieł ważnych pisarzy i wiedzieć “co

TEST z lektur 11.

1. Czyje losy uświadamiają Cezaremu Baryce okrucieństwo i tragizm rewolucji? a) matki b) młodej Ormianki c) własne d) najlepszego przyjaciela 1. Odpowiedź: a), b) Komentarz: Młody Cezary Baryka początkowo zachwyca się rewolucją. Biega na wiece i przyjmuje za swoje wszystkie tezy rewolucjonistów. Ale tragiczne losy dwóch kobiet: własnej matki i młodej, pięknej Ormianki uświadamiają mu okrucieństwo rewolucji, jej niesprawiedliwość społeczną i wysokie prawdopodobieństwo niewinnej śmierci. 2. Które z poniższych utworów

TEST z języka polskiego

1. Wymień w punktach 3 cechy średniowiecznego eposu rycerskiego. a) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. b) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. c) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. 2. Kronika Galla Anonima powstała na dworze: a. Bolesława Śmiałego b. Bolesława Krzywoustego c. Kazimierza Sprawiedliwego 3. A. Przedstaw w punktach cechy poezji żałobnej (funeralnej). a) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. b) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. c) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. d) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. 3. B. Podaj typowe przykłady 3 gatunków funeralnych. a) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. b) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. c) …………………………………………………………………………………………………………………………………….. 4. Przedstaw związki Odprawy posłów greckich Jana Kochanowskiego

TEST dla humanistów

 1. Podany cytat: Błogosławiony mąż, który nie szedł po radzie niemiłościwych, i na drodze grzesznych nie stał, i na stolcu nagłego spełnienia nie siedział pochodzi z: a) Księgi Hioba b) Księga Lamentacji c) Księgi Psalmów 2. Kronika Galla Anonima została napisana: a) w języku francuskim b) w języku polskim c) w języku łacińskim na dworze: a) Władysława Łokietka b) Bolesława Krzywoustego c) Kazimierza Sprawiedliwego 3. Jakie gatunki reprezentują cytowane utwory Jana

Klasa II – test z literatury staropolskiej

1. Prawda czy fałsz? P F  1. W romantyzmie rozegrała się tzw. walka klasyków z romantykami.  2. Klasyków reprezentował Mickiewicz, romantyków Słowacki.  3. Kazimierz Brodziński napisał rozprawę O klasyczności i romantyczności…  4. Maurycy Mochnacki poparł Brodzińskiego w polemice z klasykami.  5. Adam Mickiewicz studiował w Kownie i w Lozannie.  6. Adam Mickiewicz brał udział w powstaniu listopadowym. 7. Cyprian Kamil Norwid należy do prekursorów romantyzmu. 8. Wiersz Coś ty Atenom zrobił, Sokratesie… obrazuje kult wybitnych jednostek typowy dla

Klasa I – test z literatury staropolskiej

I. Napisz krótki, dwu-, trzyzdaniowy wstęp do tematu: „Ukaż Marność Daniela Naborowskiego jako przykład realizacji typowego dla poezji barokowej toposu vanitas”. Odp. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………… II. Napisz krótkie zakończenie do tematu: „Sonet V. O nietrwałej miłości rzeczy świata tego Mikołaja Sępa-Szarzyńskiego jako utwór o rozdarciu wewnętrznym człowieka i jego zmaganiach z własną naturą”. Odp. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… III. Zakreśl poprawną odpowiedź 1. Arkadia to poetycki obraz wyidealizowanej krainy spokoju, szczęścia i

TEST. Renesans – podsumowanie

1. Który z renesansowych myślicieli zajmował się godnością ludzką? a) Galileusz b) Pico della Mirandola c) Erazm z Rotterdamu 2. Opisywanie miłości jako uczucia pełnego sprzeczności jest typowe dla: a) petrarkizmu b) dramatu szekspirowskiego c) pieśni miłosnej 3. Który z gatunków literackich nie pochodzi z renesansu? a) figlik b) fraszka c) dialog 4. W jakim utworze „na ołtarzu jajca liczą”? a) we fraszce O żywocie ludzkim b) w Krótkiej rozprawie…

TEST dramaty Szekspira

1. Jak się nazywa się najlepszy przyjaciel Makbeta? a) Makduf b) Banko c) Malkolm 2. Gdzie dokonano morderstwa Dunkana? a) w jego pałacu b) w lesie c) w zamku Makbeta 3. Co się stało ze służącymi króla Dunkana? a) zostali uśpieni b) zostali zabici c) zostali zmuszeni do ucieczki 4. Czego dotyczyła druga przepowiednia wiedźm? a) przyszłości Anglii b) przyszłości Makbeta c) przyszłości Banka 5. Kiedy Makbet widzi ducha Banka?

TEST Treny

1. Jakie rzeczy przywołują myśl o Urszulce w Trenie VII? a) Jej zabawki. b) Jej wierszyki. c) Jej ubrania. 2. Do czego porównuje Kochanowski śmierć w Trenie V? a) Do nieuważnego ogrodnika. b) Do złego ducha. c) Do wiecznego snu. 3. Jaką filozofię podważa autor w Trenie IX? a) chrześcijańską, b) epikurejską, c) stoicką. 4. W Trenie X Kochanowski zastanawia się, czy Urszulka zmieniła się w: a) skowronka, b) słowika,

TEST z mitologii

1. Jak Grecy nazywali matkę ziemię? a) Demeter b) Gaja. c) Rea d) Hera 2. Kim była Eris? a) Boginią niezgody b) Boginią miłości c) Jutrzenką 3. Kto za karę został zamieniony w złoto? a) Król Priam b) Król Agamemnon c) Król Midas 4. Co nosił na sobie Herakles? a) Zbroję b) Koźlą skórę c) Lwią skórę 5. Jak zmarł Orfeusz? a) Rozszarpany przez menady b) Z tęsknoty za Eurydyką

TEST barok

1. Które z podanych niżej zdań są prawdziwe, a które fałszywe? a) Cechy barokowej sztuki, zarówno kościelnej, jak i świeckiej, to między innymi niezwykła, czasem nawet przesadna dbałość o formę, zamiłowanie do efektownych rozwiązań, przepychu, bogactwa ozdób i złoceń. b) Makaronizowanie to przesadne zamiłowanie do kultury włoskiej. c) Barokowe psalmy zawdzięczamy między innymi Wespazjanowi Kochowskiemu i Mikołajowi Sępowi-Szarzyńskiemu. d) „Discordia concors” i „concordia discors”, terminy używane przez Macieja Kazimierza Sarbiewskiego, oznaczają „niezgodną zgodę” i „zgodną niezgodę”, które powinny