Spośród trzech odpowiedzi trzeba wybrać jedną prawidłową. Na końcu testu – krzyżówka, za którą też można zebrać kilka punktów. Powodzenia!

1. Jak nazywała się góra, na której mieściła się siedziba bogów?
A. Olimp
B. Parnas
C. Ateny

2. Co było pokarmem, a co napojem boskim?
A. marcepany i mleko Amaltei
B. ambrozja i nektar
C. róg obfitości i mleczko kokosowe

3. Kto zakochał się w sobie?
A. Czarny Tulipan
B. Krokus
C. Narcyz

4. Kto wyskoczył z głowy Zeusa?
A. Pegaz
B. Atena
C. Hera

5. Jak nazywała się koza karmiąca Zeusa?
A. Afrodyta
B. Pandora
C. Amaltea

6. Jak nazywała się żona Zeusa?
A. Hera
B. Hekate
C. Helena

7. Jak nazywał się tytan z jednym okiem?
A. cyklop Polfa
B. cyklop Polifem
C. Posejdon

8. Kim był Hermes?
A. kowalem bogów
B. lekarzem bogów
C. posłańcem bogów

9. W jakich górach odbywał karę Prometeusz?
A. w Karpatach
B. na Kaukazie
C. na Olimpie

10. Kim był Ikar?
A. synem Zeusa
B. ojcem Dedala
C. synem Dedala

11. Jak nazywała się rzeka zapomnienia w Hadesie?
A. Forget
B. Styks
C. Itaka

12. Jaka kara spotkała Prometeusza?
A. musiał wtoczyć kamień na szczyt góry
B. został przykuty do skały i drapieżny ptak wydziobywał mu wątrobę
C. musiał na zawsze pozostać w podziemnym królestwie

13. Dedal był twórcą:
A. labiryntu i konia trojańskiego
B. skrzydeł i konia trojańskiego
C. labiryntu, skrzydeł, koła garncarskiego, piły i cyrkla

14. Co znajdowało się w puszce Pandory?
A. nieszczęścia trapiące ludzi
B. cztery pory roku
C. niespodzianka od Hefajstosa

15. Rozwiąż krzyżówkę

A. Bóg morza
B. Bóg wojny
C. Góra bogów
D. Bogini urodzaju
E. Opiekunka Aten
F. Opiekunka ogniska domowego
G. Opiekunka małżeństwa
H. Bóg, który pierwszy powstał z Chaosu
I. Pani podziemnego królestwa
J. Ojciec bogów

Hasło: ………………………………….

 

Odpowiedzi:

1. A.
2. B.
3. C.
4. B.
5. C.
6. A.
7. B.
8. C.
9. B.
10. C.
11. B.
12. B.
13. C.
14. A.
15.
A. Posejdon
B. Ares
C. Olimp
D. Demeter
E. Atena
F. Hestia
G. Hera
H. Uranos
I. Persefona
J. Zeus

Hasło: PROMETEUSZ

Punktacja:

Za wskazanie prawidłowej odpowiedzi w pytaniach 1–14 można otrzymać łącznie 14 punktów. Za rozwiązanie krzyżówki i hasło – 11 punktów. Za cały test w sumie – 25 punktów.

Jeśli zdobyłeś:

  • 24–25 punktów
    Świetnie! Oby tak dobrze szło Ci w następnych odcinkach naszego „Maratonu Mitologicznego”.
  • 20–23 punktów
    Nieźle. Nie powinieneś mieć kłopotów z uzupełnieniem wiedzy, której zabrakło Ci, by odpowiedzieć na pytania… (koniecznie sprawdź, które).
  • 18–22 punkty
    Mogło być trochę lepiej, ale nie będzie Ci trudno nadrobić zaległości.
  • poniżej 17 punktów
    Zajrzyj raz jeszcze do „Mitologii”. Z testem, który znajdziesz w następnym „Victorze”, możesz mieć jeszcze większe problemy.