Miód to produkt od wieków ceniony zarówno w lecznictwie, w kuchni, jak i w kosmetyce. Często działa jak naturalny antybiotyk.

W sklepach dostępne są różne odmiany miodu. Te odmiany klasyfikuje się głównie ze względu na rodzaj kwiatów, z których został zebrany nektar. Od tego, z jakich kwiatów miód pochodzi, zależy jego konsystencja, smak i właściwości lecznicze. Niektóre miody są bardzo aromatyczne, inne mają łagodny smak. Niektóre miody są pomocne w leczeniu infekcji i bólu gardła, inne lepiej sprawdzają się jako środek na gojenie ran i oparzeń.

Każdy miód stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jednak każdy rodzaj miodu wykazuje się innymi właściwościami odżywczymi. Zanim więc kupimy miód, warto przemyśleć, w jakim celu będziemy go spożywać.

Miód manuka

Miód manuka kupiony w bee.pl to produkt pochodzący z Australii i Nowej Zelandii. Wytwarzany jest przez pszczoły miodne z nektaru krzewu manuka. Posiada intensywny zapach i gorzkawy smak. Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne. Działa również przeciwzapalnie.

Bardzo skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Doskonale sprawdza się w walce z bakteriami wywołującymi infekcje układu pokarmowego i zapalenie gardła. Przyspiesza gojenie się ran, odleżyn, owrzodzeń. Hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Miód spadziowy

Miód spadziowy nie powstaje z nektaru kwiatów. Wytwarzany jest ze spadzi – substancji znajdującej się na drzewach. Wyróżniamy miód spadziowy iglasty i liściasty.

Ten rodzaj miodu ma silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Stosowany jest w nieżytach dróg oddechowych, chorobach wątroby, astmie, zaparciach.

Nazywany jest miodem królewskim ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Jest bogaty w wapń, magnez, potas, fosfor, sód, mangan. Zawiera dwa razy więcej białek, enzymów, aminokwasów niż miody nektarowe.

Miód lipowy

Miód lipowy posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe, działa też wykrztuśnie. Wspomaga leczenie grypy i przeziębienia. Łagodzi objawy infekcji dolnych dróg oddechowych. Leczy stany depresyjne, koi nerwy, zapewnia lepszy sen.

Miód gryczany

Miód gryczany to prawdziwa skarbnica żelaza i magnezu. Powinny go spożywać osoby żyjące w stresie, osoby miewające skurcze mięśni, kobiety ciężarne. Miód gryczany usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, działa moczopędnie, dlatego polecany jest osobom mającym problemy z układem moczowym.