TEST mitologiczny

1. Połącz parami: (6 punktów)
A. morza i oceany
B. ogień
C. burza
D. wiatr
E. urodzaj
F. królestwo podziemia

1. Hades
2. Eol
3. Demeter
4. Hefajstos
5. Posejdon
6. Zeus

2. Świat wywodzi się: (1 punkt)
A. z Chaosu
B. z Olimpu
C. z niczego

3. Tezeusz wydostał się z labiryntu przy pomocy: (1 punkt)
A. Pegaza
B. nici Ariadny
C. skrzydeł

4. Dusze do świata zmarłych przewoził: (1 punkt)
A. Hades
B. Ares
C. Charon

5. Stajnię Augiasza oczyścił: (1 punkt)
A. Herkules
B. Hermes
C. Hades

6. Minos zbudował labirynt, aby ukryć: (1 punkt)
A. Minotaura
B. złoto
C. Cerbera

7. Bogowie ukarali Prometeusza, bo: (1 punkt)
A. zdradził tajemnice boskie
B. wykradł bogom ambrozję i nektar, by dać je ludziom
C. wykradł bogom ogień i dał go ludziom

8. Prometeusz dał duszę człowiekowi z: (1 punkt)
A. ognia niebieskiego
B. słońca
C. łez

9. Pegaz to: (1 punkt)
A. bożek leśny
B. skrzydlaty koń
C. skrzydlaty duch

10. Spojrzenie Meduzy: (1 punkt)
A. odmładzało
B. uzdrawiało
C. zamieniało w kamień

11. Tytani, cyklopi i sturęcy byli dziećmi: (1 punkt)
A. Uranosa i Gai
B. Kronosa i Rei
C. Zeusa i Hery

12. Dedal i Ikar uciekli z Krety: (1 punkt)
A. na łodziach
B. na skrzydłach
C. na Pegazie

13. Postać pół-człowieka, pół-kozła miał: (1 punkt)
A. faun
B. smok
C. cyklop

14. Jakie były skutki śpiewu syren? (1 punkt)
A. marynarze stawali się głusi
B. statki rozbijały się o skały
C. syreny zostawały śpiewaczkami
w teatrze greckim

15. Król, który kochał złoto to: (1 punkt)
A. Minotaur
B. Minos
C. Midas

16. Bóg, który jechał w złotym rydwanie, to: (1 punkt)
A. Dionizos
B. Ares
C. Apollo

17. Słaby punkt Achillesa to: (1 punkt)
A. serce
B. oko
C. pięta

18. Jakich bogów określisz następującymi epitetami? (8 punktów)
A. gromowładny…
B. czarnoskrzydły…
C. zrozpaczona…
D. wiatronogi…
E. kulawy…
F. mądra…
G. zazdrosna…
H. kłótliwa…

19. Połącz nazwiska z profesjami: (10 punktów)
1. rzeźbiarstwo
2. sztuki teatralne
3. matematyka
4. medycyna

A. Tales
B. Ajschylos
C. Praksyteles
D. Sofokles
E. Hipokrates
F. Fidiasz
G. Pitagoras
H. Eurypides
I. Archimedes
J. Arystofanes

Odpowiedzi:

1.
A. 5.
B. 4.
C. 6.
D. 2.
E. 3.
F. 1.
2. A.
3. B.
4. C.
5. A.
6. A.
7. C.
8. A.
9. B.
10. C.
11. A.
12. B.
13. A.
14. B.
15. C.
16. C.
17. C.
18.
A. Zeus
B. Tanatos
C. Demeter
D. Hermes
E. Hefajstos
F. Atena
G. Hera
H. Eris
19.
1. C., F.
2. B., D., H., J.
3. A., G., I.
4. E.

Punktacja:

Jeśli zdobyłeś:

  • 40 punktów – perfekcyjnie!
  • 38-39 punktów – świetnie!
  • 35-37 punktów – nieźle!
  • 31-34 punkty – mogło być lepiej!
  • 25-30 punktów – stać Cię na więcej!
  • poniżej 25 punktów – zajrzyj do „Mitologii”!

Zobacz:

Mitologia – TEST 1

Mitologia – TEST 2

Mitologia – TEST 3

Mitologia – TEST 4