Kawa ziarnista występuje w wielu odmianach, bowiem każda z nich ma nieco inne wymagania dotyczące uprawy i warunków, jakie panują w danym miejscu. Jak łatwo się domyślić, poszczególne odmiany różnią się pomiędzy sobą również walorami smakowymi oraz działaniem pobudzającym, charakterystycznym dla kofeiny. Co warto wiedzieć o odmianach kaw ziarnistych?
Jakie są odmiany kaw ziarnistych?
Na świecie istnieje wiele odmian kawy, które różnią się między sobą pochodzeniem, a także smakiem oraz wymaganiami, jakie należy spełnić, by móc ją uprawiać. W tym artykule opiszemy kilka szczególnie cenionych na świecie:
- arabicę,
- robustę,
- libericę,
- excelsę.
Arabica – co warto o niej wiedzieć?
Arabica jest jedną z dwóch najpopularniejszych odmian kawy na świecie, zaraz obok kolejnej na naszej liście robusty. Około 60% upraw kawy na całym świecie to właśnie arabica!
Arabica wyróżnia się dość łagodnym smakiem z wyraźnie wyczuwalnymi, kwiatowymi nutami. Zła wiadomość dla osób, które szukają silnego pobudzenia w kawowym naparze: arabica zawiera stosunkowo niedużo kofeiny. Co za tym idzie, choć oferuje lekkie działanie pobudzające, może okazać się niewystarczająca po nieprzespanej nocy!
Wśród największych producentów arabiki na świecie można wskazać Brazylię, Kolumbię, Etiopię oraz Kostarykę, choć uprawy tej kawy można spotkać właściwie na całym świecie. Jednak to właśnie we wspomnianych krajach produkuje się jej najwięcej, przede wszystkim z uwagi na odpowiednie warunki. Warto jednak pamiętać, że kawa uprawiana w różnych warunkach smakuje inaczej, dlatego też arabica z Brazylii i arabica z Etiopii mogą różnić się między sobą aromatem!
Intensywna robusta, czyli druga najpopularniejsza odmiana kawy
Robusta jest drugą co do popularności odmianą kawy na świecie – większym uznaniem cieszy się tylko arabika. W przeciwieństwie do swojej rywalki, robusta oferuje zdecydowanie wyższą zawartość kofeiny i intensywniejszy smak. Co za tym idzie, jest dość często wykorzystywana do parzenia espresso czy kaw mlecznych, w których zależy nam na wzmocnieniu łagodnego smaku intensywniejszymi nutami.
Wśród krajów, gdzie najpowszechniej uprawia się arabikę, z pewnością można wskazać Wietnam, Indonezję, Ugandę i Brazylię. Dodatkowo, spotyka się ją także w innych krajach podzwrotnikowych i tropikalnych. Robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie w porównaniu z arabiką, a co za tym idzie – również koszty dotyczące jej pielęgnacji na polu uprawnym są dużo niższe.
Nietypowe ziołowe nuty kawy liberica
Choć kłamstwem byłoby stwierdzenie, że z pewnością każdy słyszał o odmianie liberica, to wciąż jest to dość popularna odmiana kawy, zwłaszcza wśród smakoszy tego czarnego napoju. Liberica wyróżnia się intensywnym smakiem, który przywodzi nieco na myśl orzechy, a nawet… nutki drewna.
Liberikę najczęściej uprawia się w Afryce, a także Azji Południowo-Wschodniej. Zasadniczo kawa ta jest zdecydowanie bardziej odporna na warunki atmosferyczne w porównaniu z arabiką czy robustą, jednak wymaga intensywnego nawadniania. Stąd właśnie trudności podczas jej uprawy, które sprawiają, że kawa jest rzadziej wybierana przez producentów.
Liberica jest najczęściej wybieranym produktem do wytwarzania kawy rozpuszczalnej lub w formie kawy do blendowania (w celu wzmocnienia smaku i zwiększenia zawartości kofeiny).
Mniej popularna, ale wciąż ceniona excelsa
Kawa excelsa, określana również jako kawa liberica var. dewevrei, jest dość rzadko spotykaną odmianą kawy, która wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. To właśnie zawierający owocowe nuty aromat sprawia, że excelsa zyskała wielu zwolenników na całym świecie.
Podobnie jak liberica, excelsa również wykazuje większą odporność na szkodniki i choroby w porównaniu z najpopularniejszymi odmianami kawy, jednak potrzebuje intensywnego nawadniania. To sprawia, że największe uprawy excelsy znajdują się w Wietnamie, na Filipinach, w Laosie i Kambodży.
Z uwagi na swoją niewielką dostępność, excelsa jest pijana przez prawdziwych koneserów. Osoby, które również chcą spróbować tej wyjątkowej kawy, jednak cenią również kwestie ekonomiczne, mogą poszukać kaw blendowanych zawierających excelsę.
Aby móc zdecydować, która odmiana kawy najbardziej nam odpowiada, warto najpierw wypróbować kilka gatunków. Nierzadko okazuje się, że choć wydawało nam się, że preferujemy określony smak – po spróbowaniu innej kawy zmieniają się preferencje. Dlatego też dobrym rozwiązaniem może okazać się zestaw kaw ziarnistych, który zawiera kilka niewielkich opakowań kawy. To pozwoli wypróbować kilka smaków.
Ciekawe propozycje zestawów kawowych, które świetnie sprawdzą się również jako prezent dla każdego miłośnika kawy, można znaleźć na stronie https://aromatkawy.com/prezenty/224-zestaw-kaw-ziarnistych-orgins-5x100g.html