TEST z mitologii

1. Jak Grecy nazywali matkę ziemię?

a) Demeter
b) Gaja.
c) Rea
d) Hera

2. Kim była Eris?

a) Boginią niezgody
b) Boginią miłości
c) Jutrzenką

3. Kto za karę został zamieniony w złoto?

a) Król Priam
b) Król Agamemnon
c) Król Midas

4. Co nosił na sobie Herakles?

a) Zbroję
b) Koźlą skórę
c) Lwią skórę

5. Jak zmarł Orfeusz?

a) Rozszarpany przez menady
b) Z tęsknoty za Eurydyką
c) Ukąsił go wąż

6. Od czego powstało imię Edyp?

a) Od oszczepu
b) Od przekłutych pięt
c) Od piętna Fatum

7. Jakich owoców pilnowały Hesperydy?

a) Granatów
b) Brzoskwiń
c) Jabłek

8. Jak się nazywał skrzydlaty koń?

a) Pegaz
b) Bucefał
c) Boreasz

9. Kto w Tartarze napełniał wodą beczkę z przedziurawionym dnem?

a) Elektra
b) Danaidy
c) Medea

10. Kogo zabił Tezeusz?

a) Minotaura
b) Cerbera
c) Chimerę

Odpowiedzi:

1b), 2a), 3c), 4c), 5a), 6b), 7c), 8a), 9b), 10a)

PODYSKUTUJ: